Blog

Clisee

Living in a BLOC

Sint un navleg care locuieste la bloc. In aceasta calitate, am multi vecini si multe vecine. Oameni care, in cea mai mare parte a timpului lor liber (care coincide, evident, cu timpul in care eu muncesc, produc, fac ceva), colcaie de initiative. Nu stiu la altii cum e, dar in zona mea femeile sint cele care. Cele care au initiative. Duamnele. Tanticile.

 Ultima moda (cel putin in oraselul meu – Curtea de Arges) este “izolarea termica” a blocurilor. Tare fascinant trebuie sa sune termenul asta pentru urechile locuitorilor de la bloc, pentru ca toti se scapa pe ei atunci cind aud de asta, dau oricitzi bani se cer, numai s-o faca si ei. Izolarea. Termica.

 La mine in bloc si in cartier de problema cu “izolarea termica” se ocupa tanticile amintite la primul paragraf. Ele au vazut, in vesnica lor zacere pe banca din fata blocului, ca la scara vecina s-au instalat schele si ca se monteaza izolatia termica. Cuprinse de frenezie, tanticile noastre contacteaza pe patronachele “firmei” de mozocari montatori de polistiren si pornesc masuratorile, fac calculele, nu mai prididesc cu initiativele.

 Evident ca ele, tanticile, n-au auzit de audit energetic, n-au habar de eficienta, n-au facut calcule de nici un fel. N-au auzit de nimic. Sint doar entuziasmate de ce-au vazut la vecini. Si-asa catalizeaza toata sleahta de vecini disperati sa mai faca ceva pentru bloc, pentru cartier, pentru comunitate. Oameni care demult nu mai au viata personala (chiar sint porc, au totusi 2-3 ore seara la televizor in care nu interactioneaza cu vecinii). Oameni care-si iau concediu pentru a-si reface un glaf la vreo fereastra, sau a-si definitiva rotunjimile gaurii de la cosu’ centralei termice montate cind era moda centralelor.

 Le-am facut calcule documentate citorva vecini, cu facturi, cu consumuri, cu tot ce era nevoie. Si cheltuiala se amortiza cam in 15 ani. Ce-i drept, eu nu sint un paranoic al caldurii, nu dau drumu la centrala la orice ploaie de iulie cind temperatura exterioara coboara putin sub 25 de grade.

September 4, 2009

Comments are closed.

  prev   |    next