Blog

Aiurea

Poiana Party

Romanul s-a nascut petrecaret. La scara mica sau la scara mare. Cind petrece la scara mica, romanul petrece ca orice alt roman, evident cu impresia ca ce face el e unic si irepetabil. Gratar.

La scara mare, romanul a incercat initial o diversificare a manifestarilor petrecaristice. Si le-a zis in mai multe feluri: serbare, festival, balci. Scara mare nu e chiar asa de mare, dar e totusi mai mare decit scara mica. Astfel, scara mare e sateasca, comunala, oraseneasca, judeteana, regionala. Impartirea denumirilor l-a obosit atit de tare pe roman incit nu a mai gasit resurse si pentru diferentierea fondului petrecerilor mai sus numite. Uite-asa, toate sint la fel. Mici, bere, haine vechi, turta dulce, tarani si taranci cu resturi de costume populare dar cu pantofi cu toc si cu ciorapi cu model, pistoale de plastic aurit Meid in Ceaina, carpete cu rapirea si cu cerbul, tablouri ultrasaturate coloristic cu o gondola la apus intr-un golf strajuit de niste munti care-ar face Everestul sa se rusineze, politicieni locali sau centrali care-si dau unii altora diplome si titluri, multumindu-si pentru fondurile alocate si faradecarenuseputeafacenimic, toate ansamblurile folclorice de pe o raza de 100 de km, cintareti locali de muzica populara care au acum sidiu de pleibec, chiar si vedetutze dansatoare si cantarete de nimeni cunoscute, celebre doar la subsolul casei lor de cultura.

Si totusi exista o diferenta:) Poiana. Nici o poiana nu seamana cu alta. Unele-s sub brazi, altele pe malul garlei, cele mai curajoase s-au cocotat in varf de munte, cele mai lenese sunt pline de praf si se-ntind langa primarii sau case locale de cultura. Mai sunt si cele civilizate, in piete asfaltate sau cu dale, dar tot poieni le putem numi. Uite-asa, festivalurile, sarbatorile, balciurile, serbarile sunt diferite. Personalitatea lor sta in poiana in care se desfasoara.

Unic cum il stim, fiecare roman petrece la scara lui dintr-o alta poiana.

September 3, 2009

Comments are closed.

  prev   |    next