Blog

Clisee :: Te expui, ma exprim

Eu pasionez, tu pasionezi, el pasioneaza, noi….pastem

Circula in oceanul internetic o noua initiativa/fitza/moda. Niste multi oameni si-au unit fortele si vor sa decreteze (neoficial dar si oficial din cite am inteles) o zi a pasiunilor. O zi libera in care fiecare sa-si faca de cap cu pasiunea lui. Fotograful sa-si pozeze ce viseaza el de-o viata sa pozeze, motociclistu sa-si infiga casca in aerul dinainte, sahistul sa aiba parte de albe sau negre dupa sufletul lui etc.

Mie mi se pare una din idioteniile supreme. Cum exemplificam cuiva din fanclubul acestei initiative, este ca si cum avem o padure, taiem toti copacii ca sa betonam si sa facem un loc unde, pe un ecran, sa dam filme educative cu natura si copaci. Fascinant de mioritic. Si de degeaba. Pasiunea e pasiune tocmai pentru ca nu e constrinsa de nimic, nu are program si termene. Pasiunea n-are nevoie de o zi anume, ci de o saptamina sau doar de o ora oarecare, ca sa se manifeste. Ziua pasiunii ar fi un tarc, iar pasiunea tocmai ca nu vrea sa stea in tarc.

Ca sa nu mai vorbim de timpul liber pe care, oricit ne-am stradui, il avem mai mult decit credem. Sa nu uitam ca romanul e cel care-si ia concediu ca sa isi zugraveasca casa, ca sa stringa finul, ca sa munceasca mai mult decit munceste in chiar timpul dedicat oficial muncii. Nimeni nu il opreste ca in orice moment sau zi libera din viata sa se joace cu pasiunea lui. Doar el. Sahistule, cine te impiedica sa joci toata ziua in prima duminica din aprilie? Sau in oricare din simbetele libere din septembrie? Pictore, cine te opreste sa pensulezi prima si-a doua zi de Paste?

Cine are cu adevarat pasiuni nu are nevoie de initiative de-astea. Cine insa DOAR CREDE ca are pasiuni si vrea sa se convinga pe el si pe cei din jur ca el e un pasionat, da, are nevoie ca de aer de Ziua Nationala a Pasiunilor. Si mai ales mioarele corporatiste care au rubrica obligatorie “ce mai face pasiunea dvs” la evaluarea trimestriala.

Nu cumva ZIUA PASIUNII E MOARTEA PASIUNII?

September 11, 2009

Comments are closed.

  prev   |    next