Blog

Nimicuri foto :: Problemele omenirii :: Romania mea draga

Pentru că iubire oraş natal

1. Acum fix trei saptămîni am făcut un cont de facebook. Pentru pagina photoducu.ro, nu pentru Ducu Gheorghiescu, nu ca să arătăm omenirii citate motivaţionale şi înălţătoare cu inorogi care ating soarele şi luna în acelaşi timp, nu ca să arătăm lumii ce tampoane folosim sau cu ce prăjituri ne dăm pe corp sau ce note au luat copiii noştri la adunarea pe unitate sau cu ce stea de echipă ţinem.

2. Majoritatea fotografiilor postate de echipa photoducu.ro sunt doar peisaje sau chestii jurnalistice. La o foarte mică parte din fotografii ne exprimăm, credem noi, în mod suav, nemulţumirile vizavi de oraşul în care trăim.

3. O sumedenie de concetăţeni se simt extrem de ofensaţi de modul în care îndrăznim să atacăm orăşelul nostru care e de-o viaţă prima capitală a Ţării Româneşti şi adăposteşte Mânăstirea Argeşului şi … atît. Atît, adică pute căcatul în el, drumurile şi trotuarele sînt varză, cîinii sînt campioni la mărime, populaţie şi zgomot, edilii sînt nişte fornăitori degeaba care învîrt zeci de proiecte din care nu se vede nimic dar se fac simpozioane şi plimbări şi se scriu articole justificatoare pentru finanţatorii care habar n-au pe ce-au dat banii, clădirile arată ca nişte cuburi colorate aruncate cu furca pe o hartă întîmplătoare, monumentele sînt greu de găsit printre cocălărismele celor cu bani care au drum permanent la minunata primărie.

4. Noi ştim aşa: de cînd plătim impozite în oraşul ăsta am fost la zi cu totul. Am lăudat oraşul şi am încurajat lumea să vină aici prin modestele expoziţii din România sau alte ţări legate de Munţii Făgăraş sau Valea Argeşului . Am cărat cu maşina gratuit o puzderie de amărîţi de montaniarzi englezi, nemţi, cehi sau polonezi, atunci cînd am avut ocazia, în zona munţilor Făgăraş. Am încercat 2 ani şi ceva să facem un Centru de Informare Turistică în Curtea de Argeş, am tipărit pe banii noştri 20 de modele de vederi, pliante, harta oraşului şi nu ne-am scos nicidecum banii investiţi. Cu excepţia puţinor oameni care au ştiu să “profite” de ceea ce oferea photoducu.ro, şi anume: academicianul Gheorghe Păun, profesorul Nicolae Lazăr, juristul Sandu Nichita, maestrul Aurel Gîrjoabă – în faţa cărora ne înclinăm, restul, DAR MAI ALES EDILII, au fost mai preocupaţi să finanţeze publicaţii ale purtătorilor de sutană decît să se ocupe cu adevărat de imaginea oraşului. E deja celebră imaginea participării Municipiului Curtea de Argeş la un tîrg de turism de la Bucureşti cu materiale promoţionale fotocopiate alb-negru, desi existau multiple variante color.

5. Artistul fotograf Ducu Gheorghiescu a reprezentat România şi Curtea de Argeş, FĂRĂ A AVEA VREODATĂ SPRIJIN DIN PARTEA VREUNEI AUTORITĂŢI PUBLICE, în perioada 2008-2012 la concursuri si saloane naţionale şi internaţionale de fotografice din UK, USA, Luxemburg, Franta, România, Croaţia, Spania, Argentina, Malta, Canada, Slovacia, Danemarca, Taiwan, plus expoziţiile personale din Curtea de Argeş, Piteşti, Câmpulung, Bucureşti, Cluj, Oradea.

6. Pentru că 3, 4 şi 5, pentru că nu sîntem persoane publice, pentru că sîntem plătitori la zi de impozite şi taxe, pentru că am făcut un pic mai mult decît nimic pentru ca oraşul nostru să arate frumos şi să fie cunoscut ca un oraş minunat, avem tot dreptul să ne deranjeze mîncătorii de căcat, patrioţii de gospodărie care muşcă de cur înainte de-a face ceva concret, nesimţiţii care au profitat de noi de-a lungul timpului. Timpul. Bancul cu timpul.

March 23, 2014

Leave a Reply

  prev   |    next